Fischer - Illum 11.marts 1962

Af Ole Illum Truelsen

 

KSU's formand Binnerup, initiativrig, men kontroversiel, havde kapret den 19-årige Bobby Fischer på vej hjem fra triumfer i Sverige mod verdensmesterskabet. Som alle ved, gik der dog 10 år, før VM var i hus. Hvad der senere skete, skal jeg ikke komme ind på her; selv ikke-skakspillere fulgte med i dramaet.

 

Der blev spillet en simultanforestilling i KFUM's festsal i Rosenborggade. Jeg har tre fotos, ét taget af en pressefortograf lige efter at Fischer havde trukket 3.Sc3, to taget af mig selv, hvor man kan se, at der har været 24 deltagere: 10 på hver langside og 4 på den ene endeside.

 

I starten gik det som forventet: Der blev begået grove fejl, så en del opgav hurtigt. Hen imod træk 20 brugte Fischer længere tid imod mig. Men ét tab var da til at bære for Fischer, men da han tabte endnu et (til Erik Poulsen fra Gladsaxe), så nægtede Fischer at fortsætte: Vi var for stærke!

 

Binnerup kunne ikke nå at samle KSU's bestyrelse, men har åbenbart selv tilbudt Fischer et (u)rimeligt beløb, så han kunne fortsætte. Resultatet blev endnu et tab til K.B. Schou fra "Studenterne", nogle få remiser og resten gevinster, så æren var reddet.

 

Jeg blev efterfølgende interviewet af Radioavisen, da jeg var den første, der havde besejret fænomenet i længere tid. Men altså: Det var jo kun simultan. Men sjovt alligevel.

 
www.bsf-skak.dk